kimono-007De Raku-techniek is aan het einde van de 16e eeuw in Japan voor de thee ceremonie ontwikkeld. In tegenstelling tot de westerse keramiekcultuur waarin regelmatige vormen en symmetrie overheersen, gaat het hier juist om de onregelmatige, assymetrie.

Men vormt eerst objecten van een chamotte klei. Als deze droog zijn worden ze “biscuit” gebakken in een elektrische oven.

Daarna wordt er een rakuglazuur op aangebracht, vervolgens worden de werkstukken opnieuw gebakken in de raku oven. Dit kan zowel een houtoven als een gas gestookte oven zijn.

 

Zodra de oven de 1000 graden heeft gehaald wordt hij geopend. De dan nog gloeiend hete werkstukken worden met tangen uit de oven gehaald en over gebracht in een ton met zaagsel. Door het temperatuur verschil ontstaan er scheurtjes(ook wel craquelegenoemd).

Daar waar de scheurtjes zijn en waar geen glazuur is aangebracht wordt het zwart. Dit komt door de reductie in de ton met zaagsel. Na zo`n 15 a 20 minuten gaan de werkstukken van de ton met zaagsel over naar een teil water. De reductie wordt zo gestopt. Nu is het nog een kwestie van schoonmaken en pas dan is het resultaat te zien.

Het resultaat is dus altijd een verrassing !